15 Ekim 2015 Perşembe

THE IMITATION GAME (2014)




  II. Dünya Savaşı , Mihver ve Müttefik Devletler arasında birçok cephede yoğun bir şekilde sürerken, Mihver Devletler safında olan Almanların gizli mesajlarını şifrelemek için kullandıkları şifreleme makinesi olan enigma , birçok devlet tarafından kırılmaya çalışmaktadır. Savaşın seyrini değiştirecek olan bu kırma işlemi, Birleşik Krallık’ın en iyi şifre çözücülerini ve kriptologlarını bir araya getirmesiyle gerçekleşir. Bu üstün beyinler arasında yer alan genç matematik profesörü Alan Turing(Benedict Cumberbatch) , Christopher adını verdiği şifre kırıcı makinesi ile Almanca bilmeden Alman iletişimini deşifre eder. Bunun yanında, bilgisayar biliminin kurucusu kabul edilen ünlü profesör Alan Turing’in özel hayatına dair tercihi ve bu tercihin getirdiği bedel izleyiciyle filmde buluşmaktadır.



F.Ö. :Filmi izledikten sonra gerek filmin geçtiği dönem gerekse Alan Turing hakkında hemen bilgi edinme gereği duydum.Bana bu değerli matematikçiyi kazandıran film her zaman benim en iyilerim arasında olacaktır. Film bana biraz ünlü fizikçi Stephen Hawking’in hayatının anlatıldığı The Theory of Everything (Herşeyin Teorisi) filmi tadında geldi. Sanırım bu, her iki filminde İngiltere’de geçmesi ve her ikisinin de biyografik dram türünde olmasından kaynaklı.Tabi Herşeyin Teorisi’nin daha etkileyici bir film olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim. Filmin ilk sahnelerinde siyanürün kullanıldığı bir sahnenin yer alması acaba Alan Turing’in siyanür zehirlenmesinden ölmesine bir gönderme yapmak için mi? Filmde geçip de bir kenara not aldığım şu sözler gerçekten bazı şeyler üzerinde düşünmeyi gerektiriyor.İnsanlar neden şiddeti sever biliyor musunuz? İyi hissettirdiği için tabikide.İnsanlar şiddeti son derece tatmin edici bulurlar. Ancak tatmin yok olunca eyleminde içi boşalır.Oturup sıkılmadan izleyebileceğiniz , izlemeye değer bir film.    

K.S.: The Imitation Game yani Türkçe adıyla Yapay Oyun bilim insanı ve matematikçi Alan Turing'in hayatından bir kesit anlatıyor.1951, Manchester,England.. 2. Dünya Savaşı zamanları.. "Yalnızca bir makina diğer bir makinayı yenebilir." Aslında bu cümle olayı anlatmaya yetiyor.Almanların Enigmasına karşılık Alan Turing'in Christopher'ı. Muhteşem bir deha örneği..Alan Turing'in şifreyi kırmasıyla savaşın iki yıl erken bittiği ve binlerce kişinin ölümünün engellendiği söyleniyor.Zamanın eşcinsellerinin ahlaki suçlara maruz kalmasını da görüyoruz.'Based on true story' diye başlayan filmler hep ilgimi çekmiştir. Filmi izleme nedenlerimden ilki bu ve ikinci büyük nedenim ise Benedict Cumberbatch.. Oyunculuğu gerçekten göz dolduruyor.Adını çok duymama rağmen bi türlü filmini izleyememiştim,bu filmle gerçekten övgüleri hakettiğini anladım.Tabi ona eşlik eden oyuncuları da unutmamak gerek!!                                                               

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       





















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder