7 Kasım 2015 Cumartesi

MONEYBALL (2011)

  

     Michael Lewis'in çok satan kitabından uyarlanan Moneyball (Kazanma Sanatı), Oakland Athletics takımının menajeri Billy Beane'in oyuncu seçimi prosedürlerinin tamamen dışına çıkarak kendine has yöntemleri ile oyuncu almasını konu alan film 2002 sezonunun gerçek hikayesini anlatıyor. Dünya pömiyeri Toronto Film Festivali'nde gerçekleştirilen filmin başrollerinde Brad Pitt, Jonah Hıll, Philip Seymour Hoffman yer alıyor.
    Oakland A's menajeri Billy Beane (Brad Pitt) zengin takımların aksine kısıtlı bütçe ile takımını oluşturmak zorunda.Tüm yıldız oyuncuları gitmiştir ve Billy köşeye sıkışmıştır. Yale'den ekonomi üzerine mezun olmuş matematik dahisi Peter Brand'in (Jonah Hill) gelenek karşıtı oyuncu seçimi tekniğine inanan Billy, bütün beyzbol camiası tarafından alay konusu olur.Tamamen statistik ve matematiksel verilerle tek başına oyuncu kombinasyonları yaparlar. Daha önce oynamadıkları mevkiilerde oynamalarını sağlarlar. Herkesin tahmin ettiği gibi takım sezonun başında yerlerde sürünür. Billy ve Peter'ın azmi ve inancı sayesinde A's bir rekora imza atarak 103 yıllık Amerikan Beyzbol Lig tarihinde üst üste 20 galibiyet alır. Buna rağmen Billy'nin aklında tek birşey vardır o da sezonun son maçını kazanabilmek!!



  
    Beyzbolu o kadar çok sevip bi o kadar da anlamam :) Beyzbolu ya da sporu konu alan çoğu film daha çok oyunlar üzerinden gider ve izleyiciye dramı koç-oyuncu çerçevesinde sahada verir. İşin arka kısmını bilen pek yok.. Moneyball'da tam bu dediğimin aksine oyuncuların takıma alınışı, hangi stratejilerin takip edildiği matematiksel bir şekilde önümüze seriliyor. 
     Bana garip gelen mi desem nasıl desem öyle bi durum Billy Beane takımın hiçbir maçı nı izlemeye stada gitmiyor ya radyodan ya da tv den takip ediyor, filmde bunun hakkında birşey söylenmese de "totem" gibi geldi bana.. Sadece son maçı izliyor (hatta burda biraz duygulanabilirsiniz ben azıcık duygulandım :( tabii duygulanmayadabilirsiniz :) ) 



    Tüm kırışıklıklarına inat Brad Pitt den gözlerinizi alamıyorsunuz. Hani ilkokulda olur ya bir beden eğitimi hocası vardır spor eşofman,ayakkabısı,hırkası çookk cool dur okulda bi o kadar da karizma HAH TAM DA O HAVA VAR.. Bu, işin esprisi tabii.. Gerçekten dolu dolu oyunculuklar var ve mekan seçimleri de size medya arkasını tam olarak hissettiriyor. Zaman zaman tebessüm de ettiren film mutlaka izlenmesi gerekenler arasında.. Şimdiden iyi seyirler..
                                                                                                                   K.S.














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder